Posted on

Bez względu na to, czy chodzi o garnki gliniane, czy pojedynczy dzbanek miedziany – właściwa pielęgnacja tych naczyń kuchennych pozwoli zachować ich maksymalną wydajność, minimalizując jednocześnie inwestycje w konserwację. Czytaj dalej, aby poznać sprawdzone wskazówki naszych Babć pomocne w tym zadaniu.

Czyszczenie naczyń kuchennych nie musi być trudne!

Naczynia, takie jak garnki gliniane na nowo stają się coraz bardziej popularne. Jednak decydując się na nie trzeba mieć świadomość, że bez odpowiedniego czyszczenia nawet tak solidne garnki mogą służyć dłużej, niż jest to możliwe. Dobra wiadomość jest taka, że możesz przedłużyć ich żywotność, stosując kilka prostych trików naszych babć, o których mowa poniżej.

Wskazówka #1 Unikaj szorowania

Staraj się nie szorować garnków, nawet tych glinianych – na przykład za pomocą twardych czyścików. Jeśli tak zrobisz – spowoduje to, że wierzchnia wyściółka zużyje się znacznie szybciej. Aby oczyścić garnek we właściwy sposób, napełnij garnki gliniane wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, w tym czasie sprzątając resztę kuchni. Aby przyspieszyć ten proces, można również użyć skrobaczki wykonanej z bambusa lub innego drewna, która nie uszkodzi powierzchni garnka.

Wskazówka #2 Nie wszystkie potrawy nadają się do garnków glinianych

Gliniana wyściółka jest dobrym wyborem, ale nie dla każdego dania. Dlatego np. celem usmażenia mięsa zamiast glinianych naczyń kuchennych wybierz żeliwo, aluminium lub stal nierdzewną. Przygotowanie rosołu z dodatkiem piersi kurczaka może się udać w przypadku glinianych garnków, ale konkretne smażenie na dużym ogniu już nie.

Wskazówka #3 Używaj akcesoria z odpowiednich materiałów

Używaj drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, jeśli masz do czynienia z glinianymi garnkami. Ten prosty trik pomoże Ci uniknąć zarysowania powierzchni do gotowania, co na pewno miałoby miejsce, gdybyś tę samą czynność wykonywał stalowymi przyborami.

Wskazówka #4 Wspieraj czyszczenie za pomocą naturalnych składników, takich jak cytryna, ocet i sól

Naturalne środki czyszczące, takie jak cytryna, ocet i sól, to doskonały sposób na czyszczenie miedzianych naczyń kuchennych bez powodowania jakichkolwiek uszkodzeń. Jeśli postawisz na cytrynę i sól – zanurz połówkę owocu w odrobinie przyprawy i delikatnie natrzyj nią gliniane naczynie. Spłucz ciepłą wodą i osusz miękką szmatką.

Jeśli wolisz połączenie ocet i sól – postaw na równe części białego octu i soli, zrób z nich pastę i nałóż na gliniany garnek. Pozostaw na 15 minut, następnie spłucz ciepłą wodą i osusz miękką szmatką. Tak robiły nasze babcie i zawsze się to sprawdzało!