Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian miodu. Ale bardzo niewielu może się równać z wyraźnym smakiem i jakością miodu tupelo. Ten specjalny syrop pszczeli ma wyraźny jasnozielony odcień, głównie wtedy, gdy jest świeżo zebrany z plastra miodu i wystawiony na działanie silnego światła słonecznego.
Smak najlepszego miodu tupelo wykracza poza zwykłą słodycz. Jedna próba i łatwo można posmakować nuty cynamonu połączonej z subtelnym aromatycznym aromatem anyżu. Wytrawne podniebienie może również skosztować odrobiny cytrusów i lekkiego maślanego smaku. Smakuje wyjątkowo, dlatego mimo wysokiej ceny jest zawsze poszukiwany.
Wytwarzanie najlepszego miodu tupelo wymaga zaangażowania, cierpliwości i żmudnej pracy pszczelarzy oraz współpracy z naturą. Aby dać ci pomysł i nową ocenę miodu tupelo, oto podstawowe rzeczy dotyczące jego procesu produkcji, które powinieneś wiedzieć:
Pszczelarze mają 2-tygodniowe okno, aby uzyskać właściwy miód Tupelo
Najlepszy miód tupelo jest produkowany przez pszczoły, które żywią się słodkim nektarem małych pomponowatych kwiatów białych drzew Ogeechee tupelo, które rosną na mętnych bagnach Florydy Panhandle i południowo-wschodniej części Georgii. W przeciwieństwie do innych drzew, które kwitną przez cały rok, drzewa tupelo kwitną tylko przez dwa tygodnie wiosną. Biorąc pod uwagę ograniczony czas, pszczelarze mają mnóstwo pracy do wykonania, aby ich pszczoły mogły wytworzyć jeden z najbardziej wyjątkowych syropów pszczelich na świecie.
Gdy tylko zacznie się sezon zbierania miodu, pszczelarze muszą przetransportować swoje ule wzdłuż błotnistych brzegów, aby być bliżej drzew, jeśli chcą rozpocząć produkcję najlepszego tupelo. Ule są często umieszczane na podwyższonych platformach, aby chronić je podczas przypadkowego zalania bagnami. Niektórzy producenci miodu umieszczają swoje ule na tratwie, aby mogły unosić się w wodzie, w której obfituje tupelo.
Pszczelarze konsekwentnie monitorują kwiaty Tupelo, aby zachować jakość
Biorąc pod uwagę, że pszczelarze nie mogą w pełni kontrolować czynności pszczół związanych ze zbieraniem nektaru, muszą codziennie konsekwentnie monitorować stan zakwitów tupelo . Muszą się upewnić, że drzewa nadal rodzą świeże kwiaty. Jeśli tak nie jest, pszczoły znajdą inne rodzaje kwiatów do wyodrębnienia.
Kiedy pszczoły miodne ucztują nektarem z różnych kwiatów, jego jakość zostanie obniżona. Eksperci uważają, że wielu producentów uważa, że zbierają miód tupelo, podczas gdy w rzeczywistości mają tylko syrop z borówki. Zwróć uwagę, że krzewy galaretki są obfite na bagnach, na których rosną drzewa tupelo.
Pszczelarze potrzebują dobrych warunków środowiskowych, aby miód Tupelo osiągał zyski
Utrzymanie się z owadów wymaga silnej woli i stabilności emocjonalnej , zważywszy na nieprzewidywalność biznesu. Istnieje wiele czynników, na które nie mamy wpływu. Na przykład producenci potrzebują dobrej pogody, aby na czas tworzyć zdrowe kwiaty.
W tym roku Floryda Zachodnia doświadczyła ulewnych deszczy i ekstremalnych warunków pogodowych z powodu huraganu Michael. Ten huragan kategorii 5 drastycznie wpłynął na stan drzew tupelo i ich okres kwitnienia. Nastąpiła fatalna czynność zbierania miodu.
Producenci miodu muszą spełniać określone normy, aby sprzedawać miód Tupelo
Zgodnie ze standardami ustanowionymi przez Międzynarodową Komisję Botaniki Pszczół miód tupelo powinien zawierać co najmniej 46% nektaru tupelo, aby uznać go za „miód tupelo”. Renomowani producenci nigdy jednak nie sprzedadzą tego złotego syropu, jeśli nie będzie zawierał co najmniej 60 procent nektaru tupelo.
Miód Tupelo to niewątpliwie jedna niesamowita uczta, którą może zaoferować tylko natura. Produkcja najlepszego miodu tupelo to dowód na to, że ciężka praca i wytrwałość zawsze przynoszą niezwykłe rezultaty.